Sosyal, kültürel, ekonomik bakış açıları dahilinde Yalvaç’ın mevcut durumu ve geleceği hakkında alanında uzman katılımcıların yaptıığı sunumlar ve değerlendirmelerle gerçekleşen “IV. Asm Yalvaç Forumu” sona erdi.
Süleyman Demirel Üniversitesi Yalvaç Teknik Bilimler ile Yalvaç Meslek Yüksekokulu tarafından Yalvaç Kılıçarslan Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen “Bugünden Yarına Yalvaç” temalı forumun açılış konuşmasını Yalvaç Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nilüfer Negiz yaptı.
Üniversitelerin sadece eğitim veren ya da bu hizmete odaklanmış kurumlar olmadığını dile getirerek sözlerine başlayan Negiz, bu eğitim kurumlarının içinde bulunduğu kentin merkezine ve bütün ilçelerine ekonomik kalkınma anlamında da mentörlük yapma misyonunu üstlendiğini belirtti. Negiz, Yalvaç’ı bugünüyle ele almak, geleceğini de planlayabilmek için de fırsatları görebilmek amacıyla düzenlenen foruma ilişkin şunları kaydetti: “Bu yüzden Yalvaç’ı yöneten merkezi yönetim ve yerel yönetim temsilcileri, sivil toplum örgütleri, eğiticiler, iş adamları, eğitici aktörleri bir araya topladık ki herkes Yalvaç için söylemek istediklerini söyleyebilsinler.”
Yalvaç ilçesi yerel ekonomisi hakkında bilgilerini aktaran Yalvaç Ticaret Odası Genel Sekreteri Mehmet Sesli, bölge yatırım alanları, çalışmaları ve bölge ticareti hakkında bilgiler verdi.
Isparta ve ilçelerinin hayvan gübrelerinden biyogaz üretim potansiyelinin belirlenmesi konusunda sunum yapan Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Külcü de “Biyogaz, organik materyalin anaerob koşullar altında biyokimyasal formantasyonu sonucu oluşan genellikle metan, karbondioksit, azot hidrojen ve hidrojen sülfür karışımı yanıcı bir gazdır. Aynı zamanda kullanılabilecek en temiz enerji çeşitlerindendir. Biyogaz insanların yaptığı yapay bir gaz değildir.” dedi.
Etkinlik kapsamında katılımcılara Yalvaç ilçesinin tarım potansiyeli hakkında bilgi veren Yalvaç Tarım İlçe Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Erhan Güçlü de milli ekonominin temelinin ziraat olduğunu söyledi. İlçede üretimle ilgili sorunları çözmek, tarımdaki yenilikleri üreticilere aktarmak, üretim alanlarından en fazla verimi alabilmek amacıyla yürütülen çalışmaların devam ettiğini aktaran Güçlü, “İlçemizin tarımsal potansiyeline bakacak olursak oldukça potansiyeli yüksek arazilerimiz var. Bunların değerlendirilmesi için gerekli çalışmaları yapmaktayız” şeklinde konuştu.
Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özhanlı ise Yalvaç ilçesinin kültürel mirası hakkında bilgiler vererek “Bir ağaç kesilirse bunun yerine yenisini dikerek telafi edebilirsiniz fakat bir tarihi eser yok olursa bunu telafi edemezsiniz. İçinde yaşadığımız bölgeden haberdar olmalı ve buradaki zenginliklerin farkında olmalıyız. Kentler geçmişleriyle vardır. Geçmişi düzgün olan bir kent geleceği de düzgün inşa eder” diyerek bölgenin kültürel zenginliklerinden bahsetti.
Yalvaç MYO Dr. Öğretim Üyesi Meriç Pehlivan da katılımcılara Yalvaç ilçesi kentsel yaşamı hakkında bilgiler verdi. Genç nüfusun ilçeye çekilmesi gerektiğini vurgulayan Pehlivan, ilçedeki sosyal hayatın canlandırılması adına daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.
Forum öğle yemeğinden sonra yapılan ikinci oturumlarla devam etti. Yuvarlak masa etrafında yapılan tartışmalarda, Yalvaç’ın turizm değerleri ve potansiyeli, tarım, hayvancılık ve enerji kaynakları, yerel ekonomi, çevre, kent, yerel yönetimler, toplumsal, kentsel yaşam, ve Yalvaç’ta yerleşke hayatı konuları ele alındı.