Yalvaç MYO, 3+1 modeli İşyeri Eğitimi Uygulaması’nın ilk uygulamasını yerinde denetledi
YÖK’ün uygulamalı eğitim konseptine sahip iki üniversitesinden biri olan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bünyesinde uygulanan 3+1 eğitim modeli bünyesindeki İşyeri Eğitimi Uygulaması’nın ilk deneyimi bahar döneminde gerçekleştirildi.
Uygulamayı iki bölümünde sürdüren Yalvaç Meslek Yüksekokulu yönetimi, bu uygulamadan elde edilen sonuçları, sorunları, eksikleri ve olumlu yönleri tespit etmek üzere Muğla-Marmaris’teki otellerde bir denetleme çalışması gerçekleştirdi.
Aşçılık Bölümü öğrencilerinin işyeri eğitimi aldıkları Turunç Premium ve Turunç Resort otellerinde inceleme ve denetleme çalışması gerçekleştiren Okul Müdürü Doç.Dr. Ömer Kürşad Tüfekci ve denetlemeci öğretim elemanları, otel yöneticileri ve öğrencilerle değerlendirme toplantısı yaparak, uygulamanın ilk sonuçlarını tespit etme imkanı buldular.
Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan beş yıldızlı Turunç Premium ve Turunç Resort otellerinde işyeri eğitimi alan 30 Aşçılık Bölümü öğrencisinin uygulamalı eğitimlerini inceleyen öğretim elemanları, otel yöneticileriyle ve öğrencilerle yaptıkları toplantılarda, uygulanan eğitim modelinin olumlu ve olumsuz yönleriyle ilgili olarak karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.
Otel yöneticileri, söz konusu uygulamanın işletmeler açısından çok olumlu olduğunu ifade ederek, bu uygulamanın devamının hem işletmelerin insan kaynakları beklentileri açısından hem de öğrencilerin daha etkili bir eğitim almaları açısından önem taşıdığını belirttiler. Turizm sektörü için akademik takvimin düzenlenmesinde yarar bulunduğunu ifade eden otel yöneticileri, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin “Uygulamalı Eğitimde Ortak Akıl” sloganına uygun bu çalışma ve denetleme ziyaretlerinin de çok faydalı olduğunu belirttiler.
Değerlendirme toplantısında sorun ve önerilerini aktaran öğrenciler, bir dönem boyunca aldıkları uygulamalı eğitim çalışmasının mesleki açıdan kendileri için çok faydalı olduğunu, üniversitenin uygulamalı eğitim yapacakları işletmeleri belirlemesinin ve gerçekleştirilen denetim çalışmasının da olumlu olduğunu ifade ettiler.
Yalvaç MYO Müdürü Doç.Dr. Ömer Kürşad Tüfekci de, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında geçilen 3+1 eğitim modeli ve işyeri eğitimi uygulamasının ilk deneyiminin 2021 Bahar döneminde gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu modelin, YÖK tarafından üniversitemize yüklenen uygulamalı eğitim odağıyla oldukça uyumlu olduğunu, bu dönem gerçekleştirdiğimiz ziyaret ve aldığımız geri dönüşlerden tespit etmiş durumdayız. Gerek sektör yöneticileri gerek öğrencilerimiz gerekse öğretim elemanlarımız, bu modelin daha da iyileştirilerek sürdürülmesi hususunda hem fikir olduğunu mutlulukla gözlemliyoruz. Yaşadığımız pandemi sürecinin yüzyüze eğitimi aksatmasına rağmen aldığımız sonuçlar çok olumlu. İnşallah pandemi koşullarının ortadan kalkarak yüzyüze eğitime geri döndüğümüzde bu verimin çok daha artacağını düşünüyoruz. Bu modelin uygulamasını önümüzdeki yıldan itibaren üniversitemizin tüm bölümlerinde hayata geçireceğiz. Türkiye’de mesleki eğitimin niteliğinin artması bakımından öncülük görevi üstlenen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitemizin bu eğitim modelini başarıyla uygulaması ülkemiz yüksek öğretimi açısından da büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmalarda bizleri teşvik eden ve her zaman destekleyen Rektörümüz Prof.Dr. İbrahim Diler ve rektörlük yönetimine okulumuz ve öğrencilerimiz adına çok teşekkür ediyoruz. Yaptığımız incelemelerde, adeta birer eğitici gibi öğrencilerimize kattıkları değer için Turunç Otelleri’nin yönetici ve çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz. Uygulamalı eğitim çalışmalarında bizlerle işbirliği yapan tüm işletmelerimize ve yöneticilerine de teşekkür ediyoruz.” dedi.