Ülkemizin önde gelen kooperatifçilik uzmanlarından Ünal Örnek, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Yalvaç Meslek Yüksekokulu’nda iki ayrı programla öğrencilere Sosyal Kooperatifçilik’i anlattı.
Örnek, ilk olarak, Atayalvaç Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı öğretim elemenı ve öğrencilerine “Sosyal Kooperatifçilik Modeli ve İstihdam” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Gerek dünyada gerekse ülkemizde nüfusun hızla yaşlandığını ve modern yaşamın giderek artan oranda fizik sorunlarına yol açtığını belirten Örnek, “Artık devletin tüm kesimlere istenilen oranda sağlık hizmeti götürmesinin imkanı kalmamıştır. İlerleyen süreçte bu imkanın daha da azaldığını göreceksiniz. Onun için dünyada bu alanda uygulanan sosyal kooperatifçilik modellerinde sağlık sektörünün ön plana çıktığını görmekteyiz. Yaşlı bakımı, engelli bakımı ve rehabilitasyonu, çocuk bakımı gibi konularda kurulmuş olan sosyal kooperatifler, hem hastaların hem hasta yakınlarının ihtiyaçlarını ve hem de bu alanda çalışmak isteyen gençlerimizin istihdam sorunlarını çözen bir model olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, siz gençlerimizin de sadece devlette ya da özel sektörde çalışma seçeneklerine bağlı kalmadan bu tür sosyal girişim seçeneklerini değerlendirmelerinde fayda bulunmaktadır. Ticaret Bakanlığımız bu konu üzerinde hassasiyetlere durarak sosyal kooperatif kurmak isteyenleri desteklemektedir.” dedi.
Bir buçuk saat süren programın sonunda öğretim elemanı ve öğrencilerin sorularını yanıtlayan Örnek’e Atayalvaç SHMYO Müdür Yardımcısı Öğr.Gör. Kubilay Güngörer tarafından günün anısına bir hediye takdim edildi.
Bu programın hemen ardından Örnek, Yalvaç MYO Aşçılık Programı öğretim elemanı ve öğrencilerine “Sosyal Kooperatifçilik Modeli ve İstihdam” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Yalvaç MYO Müdürü Doç.Dr. Ömer Kürşad Tüfekci, öğretim elemanları ve öğrencilerin katıldığı konferansta, dünya genelindeki sosyal kooperatif modelleri içerisinde turizm, gıda ve aşçılık kooperatiflerinin oldukça başarılı sonuçlar elde ettiğini anlatan Örnek, “Dünyada ve son yıllarda da ülkemizde gelişen iki eğilim birçok iş fırsatını önünüze çıkarıyor. Bunlardan ilki organik ve sağlıklı gıda talebi, diğeri de turizmde oldukça popüler olan gastro-turizm (yeme içme turizmi) eğilimidir. Çalışacağınız sektör, istihdam açısından pek çok riski barındıran bir sektördür. Turizm sektörü her türlü faktörün etkisine açık olup, maliyetlerin kısılmasında ilk etkilenen hep emek kesimi olmaktadır. Bunun yanında sezonluk çalışma modeli, altı ay istihdam yaratırken, altı ay da doğal olarak işsizlik yaratmaktadır. Bu bakımdan bu sektörde çalışmak isteyen sizlerin alternatif yollar bulmanız gerekmektedir. Bunun yanında organik ve sağlıklı gıdaya ulaşmak, yörelerin marka değeri taşıyan lezzetlerini ticarileştirmek bakımından sizlere büyük görevler düşmektedir. Yedi arkadaş bir araya gelerek oluşturacağınız sosyal kooperatiflerde hem kendi işinizin patronu olabilir hem sosyal sorumluluk anlamında güzel işlere imza atabilir hem de şehrinizin markalaşmasına büyük katkılar sunabilirsiniz. Turizm konusundaki destek ve teşviklerden yararlanabilmek bakımından da bir sosyal kooperatif çatısı altında buluşmak sizler için büyük avantajlar yaratacaktır. Başka bir işte çalışırken de kooperatif faaliyetlerine katılabilir ve buradan da gelir elde edebilirsiniz. Bu konuda Ticaret Bakanlığımızın uzmanları ve bizler sizlere destek olmaya hazırız. Yeter ki bu konularda bilgi ve destek talebiniz olsun.” dedi.
Konferansın sonunda öğretim elemanı ve öğrencilerin sorularını yanıtlayan Örnek’e günün anısına hediye ve teşekkür plaketini Aşçılık Program Başkanı Öğr.Gör. İpek Ünal takdim etti.