Yayın Tarihi: 30.08.2023 23:04

Yüksekokulumuzda, İstiklal Marşı’nın Kabulünün 98. Yıldönümü dolayısıyla “Milletin ve İstiklâlin Şairi Mehmet Akif” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferans, Öğr. Gör. Önder Saatçi tarafından verildi.

Yüksekokulumuz Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Mehmet Yılmazer, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Mehmet Akif’in bir insan olarak portresini çizen konuşmacı Öğr. Gör. Önder Saatçi, onun günlük yaşamında sessiz, içe kapanık ve az konuşan bir insan olduğunu, ancak, iş edebiyat ve şiir bahsi olunca başka bir Akif çehresi ile karşılaşıldığını kaydetti.

Anadolu’nun çeşitli şehirlerine giderek verdiği vaazlarla halkı düşmana karşı koymaya çağıran Mehmet Akif’in, İstanbul’dan Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’na nasıl destek verdiğini ve hangi faaliyetlerde bulunduğu anlatan Saatçi, bu dönemde onu “milletin şairi” yapan Türk İstiklâl Marşı’nın da hangi şartlarda yazıldığına dair etkileyici açıklamalarda bulundu.

İstiklâl Marşı ve diğer bazı şiirlerinden örnekler vererek konuşmasını sürdüren konuşmacı, İstiklal Marşı yarışması için konan para ödülünü, babası şehit düşmüş kız çocuklarına elişi ve örgü öğretmek üzere kurulan Darülmesâi’ye bağışlayan Mehmet Âkif’in Ankara sokaklarında paltosuz dolaşarak kabul edilemez bir trajedi yaşadığını belirtti.